Architectuurkaart Zuid-West-Vlaanderen Architectuurkaart Zuid-West-Vlaanderen


Voeg project toe

Piet Vandevelde

2012

Het autonoom Gemeentebedrijf Stads-ontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) werkte het project “stedelijke woonkavels” uit, dit naar analogie van een project te Gent. Dit project wil aan jonge gezinnen betaalbare kavels in de stad aanbieden met als doel de opwaardering van de buurt gelegen tussen Zwevegemstraat-Veemarkt-Pluimstraat. Deze buurt ligt op nauwelijks enkele minuutjes stappen van station, winkelcentrum, ...Het SOK kocht in deze buurt 11 panden waaronder het kleine beluikhuisje gelegen in St.-Janshof 31.Na renovatie kan deze compacte woning perfect een nieuwe toekomst hebben, rekening houdend met de eigenheid van het beluik.De woning bestaat uit een zeer eenvoudige en smalle voorgevel met daarachter een volume van twee bouwlagen met zadeldak en een uitbouw achteraan op de gelijkvloerse verdieping. De bestaande structuur en indeling van de voorgevel wordt vanzelfsprekend behouden.  Het architectuur-ontwerp beperkt zich tot het zandstralen en herschilderen van de gevel, het vernieuwen van ramen en deur door geschilderd houten schrijnwerk, vernieuwen bakgoot en voorzien van functionele houten luiken zoals oorspronkelijk het geval was bij de beluikwoningen.

Binnen het bestaande en maximaal rekening houdend met bestaande structurele elementen wordt een maximale openheid nagestreefd. Er wordt een bijkomende opening gemaakt in de achtergevel van het hoofdvolume. Een vast zitelement met een breedte van 90 cm en hoogte 38 cm is voorzien van lades die dienst doen als bergruimte.  Dit element loopt over de volledige diepte van de woning door via 3 treden tot in de uitbouw achteraan waar de keuken zich bevindt. Door deze “catwalk” ontstaat de illusie van één doorlopende ruimte, mede versterkt door de verlichting, een over de volledige diepte doorlopende TL-strip. Een zwevende stalen trap vertrekt van op werkvlakhoogte keuken en sluit aan op een passerelle voorzien van glazen tegels.Trapopening wordt vergroot zonder grote constructieve ingrepen.  Draairichting van de trap wordt gewijzigd. Zolderruimte wordt eveneens gedeeltelijk opengemaakt en is bereikbaar via een stalen ladder tegen de muur. Dakvlakraam zorgt voor extra licht tot op de gelijkvloerse verdieping dankzij de glazen vloertegels. Het idee van door’licht’woning verhoogt het ruimtelijk gevoel en heeft een duidelijke meerwaarde. Op de verdieping is een apart toilet en een compacte badcel bestaande uit inloopdouche en lavabo.  Deze badcel situeert zich tussen passerelle en slaapkamer vooraan en is volledig uitgevoerd in glas om maximale openheid van deze compacte woning te garanderen.

Beluikwoning Vandevelde

Thema
Locatie
Sint-Janshof 31 Kortrijk